Het begrip Maya uit de Indiase filosofie wordt vaak vertaald als betekenend: "illusie". In de Baghavad Gita noemt Krishna het leven "Maya", proberen te begrijpen wat dit inhoud is lastig, uitleggen wat het betekent nog moeilijker. Alleen door directe ervaring kun je een glimp opvatten van de waarheid achter de sluier van de illusie. Dit is wat ik zie:
Sunday, October 23, 2016
Heb ik een keuze? .....over vrije wil.
Over vrije wil, wat het is en of ik, als individu, werkelijk vrij ben en over zelfbeschikking beschik zijn hele boeken geschreven en filosofische verhandelingen gepubliceerd.
Heb ik werkelijk de macht om over (mijn) leven te beschikken?
Zouden we dan niet bij het begin moeten beginnen en ons deze vraag stellen:
Heb ik mijzelf gemaakt?
Het eerste automatische antwoord wat je op deze vraag krijgt is: nee, mijn ouders hebben mij gemaakt... en dit lijkt hen de macht van de schepping toe te dichten.
Maar als je verder kijkt, hebben jouw ouders zichzelf gemaakt? Weer is het antwoord nee en krijg je een idee over de oneindigheid van deze vraag.
Wanneer je uiteindelijk tot de conclusie komt dat jezelf geen deel hebt aan het begin van de schepping, en je niet door jezelf geschapen kunt zijn, en geen hand in jouw eigen begin hebt, hoe kun je dan nog de conclusie trekken dat jezelf de regisseur van je eigen leven bent.
Het woord "eigen" is hier de verwarring zaaiende factor, "mijn leven" lijkt te duiden op een bezit, een bezit voortgekomen uit de illusie van los staan van de bron, als of dat mogelijk zou kunnen zijn ;-)
Labels:
Esoterie,
fatalisme,
Filosofie,
Gnostisch,
Maya,
verwarring,
vrije wil,
Waarheid,
zelf reflectie
Subscribe to:
Posts (Atom)